top of page
תמונת הסופר/תGilli Parann

פנסיה משלימה או מקיפה? לאן כדאי להפקיד?

עודכן: 24 בספט׳

לאחרונה עולה בפורומים הכלכליים השאלה בדבר כדאיות הפקדה דווקא לפנסיה משלימה ולא לפנסיה מקיפה, בעיקר עבור חוסכים צעירים. בוא ננסה להבין מה היתרונות והחסרונות של מהלך כזה.


מהי פנסיה משלימה?


פנסיה משלימה היא קרן פנסיה שנועדה להשלמת החיסכון הפנסיוני מעבר לתקרה שנקבעה בחוק לפנסיה מקיפה (20.5% כפול השכר הממוצע במשק (בערך 5140 ש"ח לחודש בשנת 2024, מתעדכן כל שנה).

כלומר, מי ששכרו עולה על הפקדה חודשית זו, יפתחו לו קרן כזו אוטומטית (אלא אם מראש הגדיר חלוקה שונה למשל גמל/ביטוח מנהלים מעבר לקרן הפנסיה המקיפה הרגילה)


למעשה, מדובר בקרן פנסיה רגילה לגמרי אך כזו שלא כוללת בהכרח את ההטבות של קרן פנסיה מקיפה, כמו הגנה של תשואה מובטחת על שליש מהכספים או כיסויים ביטוחיים במקרים מסוימים. חיסכון בפנסיה משלימה נועד בעיקר לעובדים בעלי שכר גבוה אשר מגיעים לתקרת ההפרשות לקרן פנסיה מקיפה, או כפתרון חיסכון נוסף.


הבדלים בין פנסיה משלימה לפנסיה מקיפה

1. כיסויים ביטוחיים:

  • פנסיה מקיפה: כוללת כיסוי ביטוחי למקרה מוות (שאירים) ולמקרה אובדן כושר עבודה.

  • פנסיה משלימה: בחלק מהחברות בעבר נפתחה כברירת מחדל כפנסיית יסוד שלא כוללת כיסויים ביטוחיים באופן אוטומטי, אלא אם החוסך בוחר להוסיף ביטוחים אלה בנפרד. אין בעיה כיום להוסיף כיסויים אלו.


2. מגבלת ניוד בעת הפרישה:

  • פנסיה מקיפה: בפנסיה מקיפה כ-60% מתוך סך הכספים מנוידים לאפיק מבוסס מגנון הבטחה. הכספים לאחר פרישה ממשיכים להיות מוגנים שמבטיחים תשואה מובטחת לחוסכים.


  • פנסיה משלימה: לא קיים מנגנון הבטחת תשואה. קיימת אפשרות ניוד של כספים מקרן פנסיה משלימה לפנסיה מקיפה בעת הפרישה עם זאת יש מגבלת הפקדה שנתית (בשנת 2024 עומד על 61,677 ש"ח לשנה). המשמעות היא שחלק מהכספים שהושקעו בפנסיה משלימה לא ייהנו מהגנה של אג"ח מיועדות, אם בעתיד תרצו לנייד אותם חזרה ולנצל את ההטבה הזו. אגב, זה נכון כמובן לכל מוצר פנסיוני אחר שאינו פנסיה מקיפה (למשל גמל IRA)


3. מנגנון הבטחת תשואה:


מהו אותו מנגנון? המדינה מציבה יעד תשואה שנתי חדש וגבוה יותר של הבטחת תשואה בשיעור של 5.15%, כאשר במידה והתשואה של קרן הפנסיה בחשבון המיוחד עבור אותם 30% תהיה גבוהה מ-5.15%, קרנות הפנסיה יעבירו את ההפרש לקרן ייעודית שתוקם ע"י המדינה.

איך הוא עובד עבור כל אחת מהקופות?


  • פנסיה מקיפה: לחוסך פעיל עד כשליש מהכספים בערך מושקעים במנגנון הבטחת תשואה. לחוסך שפרש, כ-60% מהכספים מושקעים במנגנון זה.


  • פנסיה משלימה: אינה כוללת השקעה באג"ח מיועדות, ולכן הסיכון להשקעה בשוק ההון גבוה יותר, אך גם הפוטנציאל לתשואות גבוהות יותר.



יתרונות וחסרונות של פנסיה משלימה לעומת פנסיה מקיפה

יתרונות:

  1. גמישות בהפקדות: אין מגבלה על תקרת השכר עבור הפקדות לפנסיה משלימה, מה שמאפשר לעובדים עם שכר גבוה להמשיך ולהפקיד כספים. כן קיימת מגבלה על הפקדה לצורך קבלת כיסוי ביטוחי.


  2. אפשרות לתשואות גבוהות: מאחר ואין אג"ח מיועדות, הכספים מושקעים בשוק ההון ולכן הפוטנציאל לתשואות גבוהות יותר קיים. במקום להסתפק בתשואה של 5.15% למשל למשך 30 שנה על שליש מהכספים, חוסך צעיר יכול להשקיע כ-100% מכספו במסלול מחקה מדדים וסטטיסטית לפי תשואות העבר, להגיע לתשואה גבוהה בהרבה.



חסרונות:

  1. סיכון גבוה יותר: אין הגנה של אג"ח מיועדות ולכן ההשקעות נתונות לתנודתיות של שוק ההון, מה שמגביר את הסיכון להפסדים.

  2. מגבלת ניוד: כפי שציינתי קודם, לא ניתן בהכרח להעביר את כל הכספים שנחסוך בפנסיה משלימה ישירות למקיפה כאשר נרצה לפרוש.


לסיכום:

לפנסיה משלימה יש פוטנציאל יתרון בהיבט התשואות לעומת קרן הפנסיה המקיפה הרגילה, אם נלך על הנחת היסוד שמסלולים יותר מנייתיים יעשו יותר תשואה לאורך שנים. אך אותו הדבר אמור גם לגבי הסיכון. החיסרון העיקרי הוא ההיבט של גיל הפרישה בעיני, שלא יהיה ניתן בהכרח לנייד חלק גדול מהכספים כדי לקבל עליהם 60% תשואה מובטחת.



137 צפיות0 תגובות

Komentáře


bottom of page